Waarom consistentie écht belangrijk is bij bloggen en podcasten en hoe hou je het vol?

Hoe vaak moet je bloggen of podcasten? Het is een vraag die veel ondernemers stellen.
En een terechte vraag. Want bloggen of podcasten is voor de meesten geen core business. Het is niet iets wat je dagelijks doet tenzij je er wel je brood mee verdient.
Maar welke frequentie is dan ideaal? En is het nu écht belangrijk om daarin consistent te zijn en een vaste frequentie aan te houden?
Je krijgt de antwoorden en 5 + 3 concrete tips om consistent te blijven in deze blog.


Ik val maar meteen met de deur in huis: ja, consistentie is belangrijk. Maar aan de andere kant: je moet just niks.
Consistentie gaat vooral over je beloftes nakomen. Doen wat je zegt dat je gaat doen.

Show up!

Als je jouw volgers belooft om wekelijks een nieuwsbrief te sturen, doe dat dan! Hetzelfde geldt voor bloggen en podcasten. Een van de redenen waarom je een blog of een podcast maakt, is om vertrouwen op te bouwen bij je volgers en potentiële klanten. Dus je maakt niet alleen een afspraak met jezelf om elke week, om de 14 dagen of maandelijks nieuwe content te maken. Je maakt die afspraak ook met je lezers en je luisteraars. Het minste wat je dan kan doen, is komen opdagen. Want hoe betrouwbaar kom je over als je te laat bent of niet komt opdagen?

Over de frequentie kan ik kort zijn. Kijk wat haalbaar is voor jou. Als je niet elke week de tijd of inspiratie hebt voor een blog of podcast, dan is dat helemaal oké. Ga dan voor 2-wekelijks, of maandelijks. Maandelijks vind ik persoonlijk een minimum, en Google is het daarover met me eens, maar ik kan het niet genoeg herhalen: je moet just niks.

Het mag ook de ene keer wat korter zijn, en de andere keer wat langer. Kwaliteit boven kwantiteit. Just show up!

En eens je voor een bepaalde frequentie gekozen hebt, stick to it.

Dat gezegd zijnde, je kan ook consistent zijn door inconsistent te zijn. En je mag ook van gedacht veranderen.

Het gaat over doen wat je zegt dat je gaat doen. Als je dus vooraf aankondigt dat er geen consistentie zal zijn, dan is dat ook goed. Je volgers weten dan dat ze van jou niet elke voorlaatste vrijdag van de maand een nieuw blogartikel of een verse podcast episode moeten verwachten. Of als je begon met een wekelijkse blog of podcast en je beslist na verloop van tijd om het maandelijks te gaan doen, ook goed. Maar breng je publiek daarvan op de hoogte.

Als je van bij het begin kadert en communiceert wat men wel kan verwachten, dan zal niemand er wakker van liggen dat jij niet stipt op hetzelfde moment elke maand met nieuwe content opduikt.

No stress dus voor de meer rebelse of minder planmatige ondernemers onder ons. Maar ook als je niet met een vaste frequentie blogt of podcast, probeer toch om voor spreiding te zorgen. Drie nieuwe blogartikels of podcast episodes in één week lanceren en dan een paar maanden niets van je laten horen is niet optimaal.

And keep showing up!

Deze 5 tips helpen je om consistent te blijven en vol te houden:

  • houd altijd in je achterhoofd waarom je het doet

  • plan tijd in je agenda om je blog te schrijven of podcast op te nemen, maar ook om bvb research te doen naar nieuwe topics om het over te hebben

  • batch het schrijven of opnemen en alle andere taken die bij een blog of podcast horen, en besteed de taken die jij echt niet graag doet uit aan iemand die het wel graag doet (aan mij bijvoorbeeld 😉, plan gerust een kennismakingsbabbel als je daarover eens wil sparren)

  • zorg dat je altijd een aantal reserve artikels of episodes achter de hand hebt voor als je door omstandigheden eens niet kan komen opdagen

  • maak het jezelf gemakkelijk om te beginnen, zorg bijvoorbeeld dat je opnamemateriaal altijd klaar staat zodat je maar op record hoeft te klikken als de inspiratie komt, of dat je altijd pen en papier bij de hand hebt om ideeën te noteren

Wil je toch even een pauze inlassen of vakantie nemen?

Dat mag natuurlijk! 😃Maar verdwijn dan niet zomaar van de aardbol. Kondig het aan en zeg wanneer je terug komt met nieuwe content, of zeg het ook gewoon eerlijk als je dat nog niet weet. Maak vooral geen beloftes die je niet kan waarmaken.

En als je toch nog een beetje aanwezig wil zijn tijdens je afwezigheid, dan zijn dit nog 3 extra tips om consistent en zichtbaar te blijven terwijl jij er even tussenuit bent:

  • maak vooraf voldoende content om de periode van je pauze of vakantie te overbruggen

  • haal oude blogartikels of podcast episodes van onder het stof, als ze nog relevant zijn is het geen schande om ze nog eens te herhalen

  • doe een ruil, laat een bevriende ondernemer een gastblog schrijven of jouw podcast hosten

Je ziet, het is helemaal niet zo'n zware opdracht om consistent te zijn. Maar het is echt wel belangrijk en het draait vooral rond duidelijk communiceren en doen wat je belooft. Voor een authentieke ondernemer zoals jij kan dat geen probleem zijn 😉
Veel succes!

Vorige
Vorige

Podcast(er)s en ik: liefde op het eerste gezicht

Volgende
Volgende

Makkelijk bloggen met Squarespace