Podcast(er)s en ik: liefde op het eerste gezicht

Sinds Juf Kees me in het eerste leerjaar leerde lezen en schrijven, ben ik verliefd op tekst, mooie boeken en verhalen. En dat is altijd een rode draad gebleven in mijn leven. Nog niet zo lang geleden kwam daar verandering in. Ik lees nog veel, maar ik luister nu ook naar podcasts. In deze blog vertel ik je mijn verhaal over hoe dat zo gekomen is en van waar die liefde voor podcast(er)s komt.

Ik zat als kind constant met mijn neus in een boek. Altijd aan het lezen. Schrijven deed ik ook veel. Lange brieven naar pennevrienden in heel Europa. Luisterverhalen of de radio daar was ik minder fan van.

Dat is nu anders. En dat is dankzij dat verdomde virus dat ons nu al bijna 2 jaar teistert. Net bij het begin van de eerste lockdown verliet ik mijn job in loondienst. Ik stond op het randje van een burn-out en had slechts een vaag idee over de volgende stap in mijn loopbaan. Wat ik op dat moment vooral nodig had, was rust. En dat kreeg ik. Ook al was er ook veel onrust en ongerustheid over dat virus, ik vond de rust die ik nodig had in die lockdown. Nergens naartoe kunnen, niemand mogen zien behalve mijn lief. Eerlijk gezegd vond ik het zalig.

Ik heb heel wat kilometers gewandeld in die periode. In het begin in (relatieve) stilte. Ik wou niet te veel impulsen en vooral luisteren naar mezelf, mijn lichaam en mijn gedachten, en de geluiden van de stad of de natuur rond mij.

Maar die C-shit duurde allemaal wat langer dan verwacht, ik was ondertussen helemaal uitgerust, en ik begon te hunkeren naar input van anderen ipv altijd alleen te zijn met mijn eigen gedachten.

Enter podcasts!

Ik die voordien al mijn inspiratie en kennis uit boeken haalde, begon naar podcasts te luisteren. Een nieuwe wereld ging voor me open. En dat gebeurde niet alleen op dat vlak, ik zette tegelijkertijd ook mijn eerste stappen in de ondernemerswereld. Ik begon mijn plannen voor VA Wonderland vorm te geven, startte mijn business op en ging vollenbak online netwerken. Ik leerde heel wat nieuwe mensen kennen. Ondernemers met en zonder podcast. En telkens opnieuw merkte ik dat ik meer aangetrokken werd - en word - tot ondernemers die podcasten. Omdat ik voel dat ik hen kan helpen en dat ik als podcast VA écht een toegevoegde waarde heb in een leuke niche.

Mijn sterkte zit in alles wat met tekst te maken heeft. Ondernemers met een podcast babbelen graag maar krijgen vaak geen letter op papier. Als we dan ook nog een persoonlijke klik hebben, dan zijn we een match made in Wonderland (ik geloof niet in de hemel 😇). Want bij een podcast hoort tekst, daar kan je niet onderuit.

Een goede podcast vraagt om goede show notes.

Een goede podcast zit vol met content die je kan hergebruiken in social media posts, in een blog, in een video zelfs (en die ondertitel ik dan graag, want dat is ook tekst).

Waarom ik graag met podcasters werk heeft enerzijds te maken met mijn talent voor schrijven, wat een mooie aanvulling is op het spreektalent van podcasters. Anderzijds hangt het ook samen met mijn sterke behoefte aan authenticiteit, een waarde die ik als ondernemer en als persoon heel belangrijk vind.

Ik wil niet de tekstschrijver (en ik noem mezelf bewust geen copywriter) zijn die schrijft op basis van een korte kennismaking en briefing over het topic.

Wat ik wel wil is de exacte woorden van mijn klant op papier zetten (of op het scherm). Niet letterlijk. Ik maak geen transcriptie. Ik maak van een podcast een vlot leesbare blog. Ik schrijf er de shownotes bij of ik haal er quotes uit die je in je social media posts kan gebruiken. Ik luister, ik schrijf neer wat gezegd wordt, en ik breng er structuur in.

Als ik werk op basis van een podcast, dan hoeft die briefing er niet te zijn. De kennismaking wel, dat vind ik superbelangrijk en daar neem ik graag de tijd voor. Maar briefings kunnen we gerust skippen. Meer dan een podcastopname heb ik niet nodig. Want als die goed is, dan zit daar alles in wat ik nodig heb om goede teksten te schrijven.

Ik noem mezelf graag een ghostwriter voor podcasters. Maar ik wil meer zijn dan dat!

Zoals de meeste mensen die graag schrijven, vind ik het ook belangrijk om juist te schrijven. En daarmee bedoel ik niet dat je altijd alle grammaticale regeltjes moet volgen. Doe ik ook niet. Je zal me trouwens nooit horen beweren dat ik ze zelf allemaal ken. Maar wel dat je met aandacht schrijft. Aandacht voor je boodschap en aandacht voor je lezer. Want dat is dé manier om meer impact te maken met je teksten.

Dus voor wie graag zelf schrijft, wil ik een sidekick zijn. Die naleest, verbetert, herschrijft, structureert, advies geeft, ... En ook hier vanuit authenticiteit. Het is niet mijn tekst. Ik ga er niet mijn woorden insteken. Tenzij je te vaak hetzelfde woord gebruikt, dan ga ik op zoek naar synoniemen, die bij jou passen.

En het mag nog meer zijn!

Luiseren, lezen en schrijven is niet het enige wat ik graag doe. Plannen en organiseren vind ik ook supertof. En brainstormen. Meedenken.

Het is mijn ambitie om dé VA te zijn voor bloggers en podcasters.

Ik wil strategisch meedenken om je blog en je podcast te laten groeien.

Samen brainstormen over hot topics waarmee je jouw expertise kan tonen.

Een plan maken om de schatkist aan content uit je blog en je podcast optimaal in te zetten.

Podcastgasten of gastbloggers voor jou in de watten leggen.

Je technische support geven bij postproductie en eindredactie.

En ik wil leren!

Dat is wat samenwerken met bloggers en podcasters helemaal de max maakt: ik leer elke keer superveel nieuwe dingen en ik krijg een massa nieuwe inzichten.

I 💜 my job!



Wil je samen aan de slag met jouw blog of podcast. Laat ons dan eens babbelen!

Vorige
Vorige

22 doelen voor 2022… ik doe ook mee!

Volgende
Volgende

Waarom consistentie écht belangrijk is bij bloggen en podcasten en hoe hou je het vol?