Ode aan mijn Bullet Journal
Ik kreeg ooit, lang geleden, een bullet journal van een leverancier. En ik dacht toen "Wat is daar nu zo speciaal aan? Dat is toch gewoon een notitieboekje maar dan met stipjes ipv lijntjes om op te schrijven?"
OMG 😱 !!!
Waarom heeft niemand me toen verteld wat een bujo eigenlijk is? Dat daar een heel systeem achter zit enzo.
Waarom heb ik toen niet de moeite gedaan om het even te Googelen?
Ik heb dat boekje toen gewoon vol geklad met random notities. Shame on me!
Als je nog niet met een bujo werkt, begin er dan nu mee! Seriously! 😄
Na 1 week was mijn bujo, die ik trouwens nu ook weer cadeau kreeg, al een essentieel onderdeel van mijn werksysteem. Het geeft rust en overzicht, en het is super flexibel. Mijn bujo is mijn beste vriend waar ik alles in kwijt kan:
To do lijsten (en not to do lijsten)
Dag-, week- en maandplanners
Boodschappenlijstjes
Boeken die ik nog wil lezen
Ideeën voor uitstapjes, bvb een lijstje met steden waar ik nog street art wil gaan ontdekken
Musea of tentoonstellingen die ik wil bezoeken
Wat ik zeker niet mag vergeten te zeggen tegen mijn partner
Complimenten die ik krijg van klanten (altijd leuk om nog eens te herlezen)
...
You name it... alles wat je kan bedenken kan in de bujo.
En dat is het voordeel: alles wat je bedenkt schrijf je op in een van de collecties in je bujo. En daarmee is het uit je gedachten en kan je focussen op wat in dat moment belangrijk is.
Je schrijft het dus niet op losse papiertjes die overal verspreid liggen, zoals ik vroeger deed. Nee, er is één centrale plaats waar je alles makkelijk terugvindt: je bullet journal. En dat geeft een enorme rust in je hoofd! Zalig!
Misschien een klein nadeel: het wordt zeer moeilijk om nu nog iets te vergeten, dus dat kan je dan niet meer als excuus gebruiken als je iets niet gedaan hebt 😄
Een beetje geschiedenis
De “Bullet Journal Method” werd bedacht door Ryder Carroll. Ryder had omwille van zijn ADD veel moeite om zich te concentreren, met slechte schoolresultaten tot gevolg. Talloze pogingen om hier te leren mee omgaan leidden tot een fascinatie voor orde en discipline. Hij bedacht voor zichzelf een methode om beter te focussen die aansloot bij de manier waarop zijn brein werkt.
Die methode was simpel: een schriftje dat fungeert als planner, dagboek, notitieblok, to do-lijst en sketch boek all-in-one, en een pen. That’s it. Een schriftje en een pen. Simpel. Maar het resultaat was groot: minder afleiding en overprikkeling, meer focus en productiviteit.
Ryder formaliseerde en stroomlijnde het systeem en creëerde er een heel nieuwe taal rond met een eigen woordenschat. De Bullet Journal Methode was geboren.
En het goede nieuws is: het werkt voor iedereen. Want de technieken zijn heel flexibel en makkelijk aan te passen aan ieders noden.
100% je eigen goesting
Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar mij werd het allemaal een beetje te veel. Zelfs in deze corona crisis waardoor ons sociaal leven op een laag pitje staat. En zelfs voor mij als kind- en huisdierloze jonge veertiger die enkel maar voor zichzelf moet zorgen.
Als werknemer in loondienst had ik een goed werksysteem. Zowel voor thuis als voor op het werk. Mijn ex-collega’s noemden mij Miss Efficiency. Maar dat systeem bleek niet meer te werken voor mij als virtueel werkende ondernemer. Er zijn zoveel tools dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En bij het opstarten van een eigen zaak hoort een hele waslijst aan to do’s.
Dus om terug grip te krijgen op alles, schreef ik me in voor de online opleiding “Baas over eigen tijd” van Werk & Leven, en daarbij kreeg ik als bonus een masterclass over bullet journaling.
En bij een eerdere online opleiding had ik een bullet journal als geschenk gekregen. Die lag nog ergens maagdelijk onbeschreven in de kast, dus ik kon meteen aan de slag.
Er ging in die masterclass van 90 minuten een hele nieuwe wereld voor me open.
Een wereld van rapid logging, topics, paginanummering, bullets, collecties, en handgeschreven notities.
Elke morgen open ik mijn bujo en maak ik mijn planning voor de dag in mijn daily log. Daarbij kies ik uit al mijn to do’s de BIG 3. Dat zijn de 3 belangrijkste taken voor die dag. Als die gedaan zijn ben ik blij.
Daaronder noteer ik nog een aantal andere to do’s die afgewerkt kunnen worden als er nog tijd over is. Of die klein genoeg zijn om even tussendoor te doen.
Ik gebruik 1 pagina per dag, dus er is altijd nog ruimte over om gedachten of ideeën te noteren. En als het op papier staat is het weg uit mijn gedachten, maar niet vergeten!
Doorheen de dag ga ik vaak terug naar mijn bujo en ‘s avonds neem ik de tijd om mijn dag te evalueren.
De monthly log gebruik ik als overzicht en planner voor de belangrijke momenten die maand. Ik noteer er verjaardagen en afspraken in. En een lijst met to do’s en doelen voor die maand. Dit is de basis voor mijn daily logs.
In de future log noteer ik per maand dingen die ik nu al bedenk die ik zeker in de komende maanden niet mag vergeten. Die staan daar mooi geparkeerd tot het tijd is voor actie en nemen dan geen ruimte meer in in mijn brein.
Ik heb wel al vrij snel beslist dat ik die future log in mijn volgende bujo ga afschaffen. Ik heb het gevoel dat ik elke maand bij het maken van de monthly log gewoon heel veel aan het overschrijven ben. Dus nu experimenteer ik nog even met de ideale layout van mijn monthly log, en als die vast ligt, dan maak ik de monthly logs meteen al voor een paar maanden en is het bye bye future log.
Dat is het voordeel van het systeem: je doet er volledig je goesting mee.
Er zijn maar twee dingen die heilig zijn: de index en de paginanummering. Die zijn essentieel om achteraf je notities en collecties makkelijk terug te vinden.
Een analoog toevluchtsoord in de digitale wereld
Elke keer als ik de bujo open land ik automatisch weer even in het moment. En het reflectiemoment ‘s avonds is telkens een les in hoe ik het de volgende dag beter kan doen.
Door met de hand te schrijven denk je automatisch meer na over wat je schrijft. Het helpt je om Getting Things Done-gewijs te bepalen wat de eerstvolgende actie is in een project. En het helpt je om snel en kort, maar voldoende concreet, dingen te noteren, rapid logging dus. Het nodigt je uit om even offline te gaan, waardoor je ruimte krijgt om dingen te processen, na de te denken, prioriteiten te stellen, en focus te kiezen. Je bent even unplugged.
Twee vragen die je bij alles wat je wil noteren in je bujo moet stellen zijn deze: is dit belangrijk (en voor wie?) en is het noodzakelijk?
Als het antwoord twee keer nee is: schrappen. Je wil in je bujo enkel dingen noteren die waarde toevoegen in je leven en je werk. Sommigen vinden het leuk om er heel creatief mee aan de slag te gaan en er bijvoorbeeld ook kleurrijke illustraties in te maken. Bij mij is eenvoud troef. To the point en alles in één kleur: paars 💜 (duh!)
Eigenlijk zou bullet journaling moeten aangeleerd worden op school. En een vast onderdeel moeten zijn van elke mindfulness training. Ik kan niet geloven dat ik het nu pas ontdek! Maar beter laat dan nooit. Ik was alvast instant verliefd en kan niet meer zonder.
Wil dat zeggen dat ik geen andere (digitale) tools meer gebruik? Absoluut niet. Ik ben virtueel assistent. Natuurlijk gebruik ik een hele resem tools die het leven en mijn werk gemakkelijker maken. Ik ben verloren zonder mijn Google Calendar, Asana is essentieel voor het samenwerken met mijn klanten, en Evernote is mijn externe harde schijf.
Maar de bujo is de basis, het kloppend hart van mijn systeem, en in de korte tijd dat ik het gebruik al vaak mijn redding geweest.
Wil je meer weten over bullet journaling?
Bekijk deze video van Ryder Carroll (de bedenker van de bujo). Hierin wordt de basis techniek en woordenschat uitgelegd. En als je er echt alles over wil weten, dan is het boek een aanrader.