22 doelen voor 2022… de evaluatie

Het was in 2021 en 2022 een beetje een hype. Eentje waar ik ook een keer uitzonderlijk aan mee deed in 2022, want ook ik formuleerde 22 doelen voor 2022. Dat was goed voor één keer. Ik ga geen lijstje maken met 23 doelen voor 2023, want waar eindigt dat? 50 doelen voor 2050? Ik word er nu al moe van 😅

Mijn uitgangspunt was begin januari: het is gewoon een leuk idee, dus waarom niet? Als ik het ook echt allemaal doe: super! Indien niet: ook goed.
Dus laat ik dat nu maar eens evalueren. Waar zitten de successen, en waar de fails?

  1. Elke dag Portugees oefenen in Drops. Dat deed ik tot vorige zomer en ik had een aardige streak opgebouwd. Maar op vakantie (in Portugal nota bene) stopte ik er mee en ik begon daarna niet meer opnieuw. De app heeft het zelfs opgegeven om me reminders te sturen dat ik nog eens moet oefenen… En ik merkte het nu tijdens de Kerstvakantie in Portugal. Het is tijd om terug te beginnen, zodat ik tegen de zomer weer terug op een niveau ben waarbij ik niet constant aan Nuno moet vragen om te vertalen.

    ❌ Ik was compleet vergeten dat ik dat hier had geschreven, en zelfs als nummer 1… Nul keer geoefend, wel vorige maand nog gedacht “ik zou eens terug moeten beginnen met Drops want we vertrekken weer bijna naar Portugal voor Kerst bij de schoonfamilie” …

  2. Elke dag 1 podcast episode beluisteren. Daar ben ik tijdens de Kerstvakantie al mee gestart en wil ik verder blijven doen. Mijn lijst van te beluisteren afleveringen is al langer dan mijn lijst van nog te lezen boeken (en die is lang), dus er moet iets gebeuren.

    ✅ Yes, toch zeker gemiddeld 1 podcast per dag beluisterd, niet werkgerelateerd. Is daarmee dat lijstje met te beluisteren afleveringen nu korter geworden? Nee, what did you expect? Er worden elke dag zoveel goede podcasts op de wereld losgelaten. Het is dweilen met de kraan open, maar dan in a good way.

  3. De lijst te lezen boeken is ook aanzienlijk. Dus ik wil dit jaar graag minstens 2 boeken per maand lezen. 1 fictie en 1 non-fictie. Dat lijkt me een goed evenwicht, en perfect haalbaar.

    ✅ Ook de lijst met nog te lezen boeken is niet korter geworden, maar ik heb wel veel meer gelezen dan ooit tevoren. MIsschien net iets meer fictie dan non-fictie, en net geen 2 per maand gehaald want ik las 22 boeken.

    Mijn favoriete non-fictie boek dit jaar: “The Mountain is You” van Brianna Wiest.
    En de beste fictie: “Daar waar de rivierkreeften zingen” van Delia Owens. Ik ben ook de film gaan kijken in de bioscoop en die was zeker ook geslaagd.

  4. Meer bewegen. Wandelen, yoga, zwemmen, terug beginnen met lopen, … whatever (maar niet fietsen, ik heb een hekel aan fietsen), gewoon meer bewegen, en daarbij aansluitend ook meer buiten komen. Ik was in 2021 goed gestart, maar ook hier net als bij punt 1 ben ik afgehaakt tijdens de zomervakantie. Ik voel dat mijn lichaam er naar vraagt, en kan dat niet blijven negeren.

    ✅ Ja, ik heb meer bewogen in 2022 maar het had nog meer mogen zijn. Gek genoeg heb ik vooral meer gefietst, terwijl ik dat dus echt niet graag doe, maar het was de makkelijkse manier om naar de co-working plek, naar de yogastudio, en naar de mooiste wandelgebieden in de buurt te gaan.

  5. Elke week een nieuw recept uitproberen. Ik proef graag nieuwe gerechten, maar ik heb het gevoel dat we te vaak hetzelfde eten. Dat is gemakkelijk en snel natuurlijk, maar zeker in het weekend hebben we wel tijd om te koken en Nuno en ik doen dat ook graag. Maar verder dan soep maken komen we vaak niet. En soep is lekker, maar ik wil graag meer experimenteren met andere gerechten.

    ❌ Het is bij soep gebleven… We zijn wel wat vaker gaan uit eten op restaurant, en dan heb ik er wel van geprofiteerd om nieuwe gerechten te proeven. Maar thuis is het niet gelukt.

  6. Maandelijks een bad nemen. Een bad nemen is genieten, 100% me-time. Ik heb sinds de verhuis in november eindelijk terug een badkamer met een bad ipv enkel een douche. En ook al wil ik bewust omgaan met de resources van onze planeet, dat bad is heilig. In de periode dat ik geen bad had, ging ik af en toe zelfs op hotel gewoon om een bad te kunnen nemen. Dus 1 keer per maand gun ik mezelf een lang warm bad, en spaarzaam omgaan met water doe ik wel de rest van de maand.

    ✅ Soms zelfs 2x per maand en ik heb ervan genoten!

  7. Elke maand een museum of een tentoonstelling bezoeken. Dat doe ik zo graag, maar veel te weinig. Meer van dat dus, want het zijn die momenten die voor mij ook rust geven, en inspiratie en nieuwe inzichten.

    ❌ Helaas niet in geslaagd. Slechts 1 tentoonstelling bezocht, op de valreep in december naar de tentoonstelling van Joan Miro geweest in het BAM in Mons. Ik heb wel voor die gelegenheid mijn Museumpas vernieuwd, dus die is nu weer een jaar geldig tot eind 2023 wat maakt dat ik me dit wel opnieuw voorneem voor het komende jaar.

  8. Blijven investeren in persoonlijke ontwikkeling. Daar tijd voor inplannen, en er ook geld aan durven uitgeven. Ik start in januari een één-op-één business coaching traject, dus de toon is al gezet.

    ✅ Dat coachingraject was heel waardevol maar ook een serieuze hap uit mijn budget. Dus het is voor de rest van het jaar beperkt gebleven tot wat goedkopere online cursussen en live workshops hier en daar, maar ik blijf zeker altijd leren.

  9. Vaker naar de zee gaan. Ik ging vorig jaar slechts 1 keer, wel ineens voor een workation van 5 dagen, maar toch… veel te weinig. Zelfs de traditionele uitstap naar zee op mijn verjaardag deed ik niet omdat dat middenin onze verhuis was. Dit jaar dus meer, zeker op mijn verjaardag, maar ik ga niet wachten tot november!

    ❌ Ik ging in 2022 welgeteld 1 keer naar de zee, net zoals in 2021. Ik ging op 1 april naar Oostende voor het DS Podcast Festival en that was it. Op mijn verjaardag was er een treinstaking, dus kon ik niet naar ‘t zeetje. It is what it is, maar toch. Ik hoor ze roepen dus ik moet er snel maar eens tijd voor maken.

  10. Een workation in het buitenland. Vorig jaar ging ik een weekje naar Oostende. Dat deed me zo’n deugd om een hele week gefocust aan mijn business te kunnen werken. Dat wil ik dit jaar terug doen, maar dan op een meer exotische bestemming. Ik zie nog wel waar.

    ✅ Haha, ik ging naar Schiedam in Nederland op workation. Maar dat is het buitenland, dus missie geslaagd. In 2023 ga ik mijn workation in Portugal doen. Vliegtuigtickets zijn geboekt, tinyhouse in Faro is gereserveerd en mooi weer is besteld 😉

  11. Meer bloggen. Ik vind bloggen zo leuk en ik heb een consistent ritme van 1 blog per maand, maar dat mag meer zijn. En natuurlijk wil ik ook meer bloggen voor mijn klanten, want podcasts omtoveren tot blogs is wat ik het liefste doe.

    ❌ Didn’t happen… als ik dit jaar 5 blogs geschreven heb, zal het veel zijn. Te druk met podcasts maken voor mijn klanten. En ik ben ook mijn eigen podcast gestart. Ook met de intentie om dan blogs te maken van mijn podcast afleveringen, maar dat is dus nog niet afgevinkt van het to do lijstje… Ondertussen kan je wel gewoon hier luisteren natuurlijk.

  12. Mezelf meer tonen op social media. Ik vind dat ik al goed aanwezig ben op social media, maar dan vooral met mijn aanbod. Mezelf laten zien vind ik moeilijker, dat wordt dus een uitdaging.

    ✅ Mijn volgers kunnen daar misschien beter over oordelen dan ik, maar volgens mij heb ik het goed gedaan op de socials dit jaar. Kan het nog beter? Wellicht wel, maar ook dit is een leer- en groeiproces.

  13. Mijn nagels lakken. Ik ben een nagelbijter. Al bijna 40 jaar. Alleen als ik nagellak op heb, bijt ik niet. Maar daar neem ik de laatste maanden niet meer de tijd voor, en dus bijt ik weer terug. De oplossing is simpel: terug nagels beginnen lakken!

    ✅ Ik deed zelfs beter dan terug mijn nagels lakken om te stoppen met bijten. Ik ga terug naar de manicure. Beetje me-time, een leuke babbel met Inni en altijd mooi verzorgde nagels. Win-Win.

  14. Regelmatig plasma geven. Ik geef graag. Ik geef regelmatig geld aan goede doelen, ben lid van Natuurpunt en de Dierenbescherming in Mechelen, heb een Plan kindje, … en ik geef soms plasma. Maar dat kan best wat vaker, het is kwestie van het inplannen in mijn agenda en een afspraak maken. De eerste afspraak ligt al vast voor 7 januari. Als ik dit jaar één keer meer ga dan vorig jaar ben ik al blij.

    ❌ Niet gelukt, om diverse redenen. Tijdens die afspraak op 7 januari liep er vanalles mis, waardoor het voor mij echt geen leuke ervaring was die keer. Plus ik moet ervoor naar Mechelen, wat zeker geen straf is, maar nu ik in Lier woon is het niet meer zo evident om even snel tot daar te gaan. En ik liet in september een nieuwe tattoo zetten, waardoor ik nu 4 maand moet wachten voor ik weer mag. Maar volgend jaar ga ik terug, dat is beloofd.

  15. Mezelf vaker trakteren. Ik kan zo genieten van een terrasje doen, een pannenkoek of een ijsje gaan eten, eens iets nieuw kopen voor mezelf. Maar ik doe het te weinig, loop vaak gehaast door de stad op weg naar ergens. Achterliggend bij deze is het punt dus ook om te vertragen en mezelf eens wat extra tijd te gunnen.

    ✅ Zeker geslaagd. Ik heb er bewust tijd voor gemaakt en mezelf getrakteerd op koffie, warme choco, cake, eens een lekkere lunch, … en ik heb genoten van de tijd voor en met me, myself and I.

  16. Meer tijd maken om leuke dingen te doen met mijn metekindjes en andere neefjes en nichtjes. Al ligt het probleem hier vaak ook bij hun drukke agenda en niet bij mij…

    ✅ Het mag altijd nog meer, maar al bij al hebben we toch wat leuke dingen samen kunnen doen het afgelopen jaar.

  17. Nog actiever gaan netwerken. 2021 was echt een jaar van netwerken en verbinden. Ik krijg daar enorm veel energie van, dus graag nog meer van dat!

    ✅ Helemaal gelukt. En ik blijf het tof vinden, het brengt ook op op de lange termijn, dus I keep on going & networking.

  18. Met Nuno naar Luxemburg gaan. Nuno’s ouders waren ook immigranten, maar zij kozen voor Luxemburg ipv België en Nuno werd daar geboren. Hij wil daar graag eens terug naartoe. Door corona stelden we het al een paar keer uit, maar dit jaar moet het lukken.

    ❌ Wegens de hoge benzineprijzen hebben we de auto vaker in de garage laten staan en uitstapjes met de trein gedaan. Het geboortedorp van Nuno is niet echt bereikbaar met openbaar vervoer, dus we zijn er niet geraakt dit jaar maar het blijft hoog op het lijstje van places to visit staan.

  19. Minder schermtijd. Exclusief het scherm van mijn e-reader, want ik wil wel meer lezen. Maar minder Facebook en minder Netflix. Mijn digicorder smeet ik vorig jaar al buiten. Netflix is wellicht een blijver, maar ik kan best wel wat kieskeuriger zijn in wat ik toevoeg op mijn lijst om te kijken en met mate kijken ipv te bingen.

    ✅ Ik heb een paar goeie Netflix series gezien (o.a. Behind Her Eyes, Wednesday, Inside Man). En ik blijf naar Neighbours en Blind Getrouwd (yes, I admit it) kijken via streaming. Maar ik denk dat ik nog nooit in mijn leven zo weinig tv gekeken heb als dit jaar. En dat was eigenlijk heel aangenaam.

  20. Elke dag opschrijven waarvoor ik dankbaar ben. Ik deed dit vroeger al eens een tijdje en eigenlijk mis ik dat. Dus ik ga dat gewoon terug beginnen doen.

    ❌ Totaal niet gedaan. Wel vaak gedacht aan dingen waarvoor ik dankbaar was. Telt dat ook?

  21. Nog eens te gast zijn in een podcast. In 2021 was ik te gast in een podcast. En ook al was ik daar mega zenuwachtig voor, het was een geweldige ervaring. Een eigen podcast staat niet meteen op mijn verlanglijstje, maar ik word graag uitgenodigd als gast (hint…).

    ✅ Nog op de valreep in december 2 opnames gedaan als podcast gast. Ze komen wel pas in januari online. En die eigen podcast stond misschien niet op mijn radar maar is er dus ondertussen wel.

  22. Als laatste: meer street art gaan opzoeken. Er zijn tijdens corona heel veel mooie nieuwe muren bijgekomen, die wil ik graag gaan bekijken en zelf fotograferen ipv naar de foto’s van anderen te kijken op sociale media.

    ❌ Niet gelukt. Ik ben niet verder dan Berchem geraakt om de werken van Meeting of Styles 2022 te bewonderen. En ik heb nog wat street art ontdekt in mijn nieuwe hometown Lier. And that’s it. Volgend jaar beter!

14 van de 22 mag ik afvinken als gelukt. Dat is toch wel een mooi resultaat. Vooral omdat ik dit een jaar geleden schreef en er dan helemaal niet meer aan gedacht heb. Wat ik dus deed of niet deed gebeurde helemaal vanzelf, zonder druk omdat ik doelstellingen moest halen. Ik deed het omdat ik het wilde, niet omdat het moest, en da’s goed want ik moet just niks 😉

Wat ik wel jammer vind is dat ik niet vaker naar de zee ben getrokken, of naar een museum. Of nog beter, een museum aan zee. Dus die neem ik wel mee naar 2023. Voor de rest denk ik terug aan de juf in de lagere school die in mijn rapport schreef: “doe zo verder!”

Vorige
Vorige

Je laten verwonderen door flow en podcasts

Volgende
Volgende

Shownotes of episode beschrijving… what’s in a name?